در فضای امروزین کسبوکار که پیچیدگیها و اقتضائات خاص خود را در رقابت و بازار ایجاد کرده و همچنین تغییر نیازها و خواستههای مصرفکنندگان مبتنی بر تغییرات تکنولوژیکی و دانشی و تنوعگرائی آنان بر اساس کسب حداکثر ممکن تجربه زیسته و جهان پیرامون، و از آنجا که دیگر هر چیزی مخاطبان را راضی نمیکند و کارآفرین برنده کسی است که نیازها و خواستههای مخاطبان را بخوبی درک و برآورده کند، این امر پیچیدگیهای رقابت را سختتر کرده است.
در این بین ویژگیهای خدمت نسبت به کالا از دو منظر اداراک مصرفکننده و طراحی تخصص و تمرکز بیشتری میطلبد، از انجا که منابع کمی نسبت به تبیین شناخت، طراحی و برنامهریزی خدمات در میان منابع فارسی بهویژه در بخش خدمات مالی وجود داشت. بر ان شدیم تا با توجه به حوزهی عملیاتی و آکادمیک خود کتابی را در حوزه رفتار مالی مصرفکننده که جایش در منابع فارسی خالی بود را ترجمه و چاپ کنیم که نتیجه این تلاشها کتاب حاضر است.
چهار چشمانداز و کاربرد این کتاب را میتوان به ترتیب زیر بیان نمود:
۱. مروری نظاممند بر ادبیات رفتار مالی مصرفکننده: نتایج تحقیقات منتشر شده در طرحی اجمالی ارائه شده و در مورد انواع رفتار مالی همچون مدیریت پول، پسانداز وام، بیمه، عضویت در برنامههای مستمری، سرمایهگذاری، پرداخت مالیات و به دورماندن از دام کلاهبرداران توضیحاتی ارائه میشود.
۲. شرایط و عوامل تعیینکنندهی رفتار مالی همچون تفاوتهای فردی و شخصیت، درک سود و زیان، اعتماد، اطمینان، ترجیح ریسک، ترجیح زمان، تصمیمگیری و خودتنظیمی مورد بحث قرار گرفته و به انواع گوناگون رفتار مالی نسبت داده خواهد شد.
۳. جنبههای بازاریابی نیز گنجانده شدهاند: مؤسسات مالی چطور میتوانند مشتریمدارتر شوند، اعتماد جلب کنند و ترکیب صحیحی از محصولات و خدمات به مشتریان ارائه دهند؟
۴. آموزش و سوادآموزی مالی مصرفکننده : در پی آموزش مالی، انتظار چه نوع اثرات رفتاری را میتوان داشت؟ چطور میتوان آموزش موثرتری داشت؟ همبستههای سواد مالی که تعیینکنندهی رفتار مالی هستند، کدامند؟ مصرفکنندگان چطور میتوانند تامین مالی شخصی خود را بهتر مدیریت نمایند؟
با توجه به چشماندازهای بیان شده، گروهها و افرادی که میتوانند از این کتاب بهرهمند شوند عبارتند از:
۱. اساتید و دانشجویان بازاریابی، مالی رفتاری، روانشناسی اقتصادی و مدیریت
۲. برنامهریزان و مشاوران مالی
۳. متصدیان آموزش مصرفکننده
۴. سخنگوها و مشاوران بازاریابی و رفتار مصرفکننده مؤسسات مالی
۵. سیاستگذاران مصرفکننده دولتی که سیاستهای مربوط به حمایت و تامین مالی مصرفکننده را تنظیم مینمایند.
۶. مصرفکنندگان (بهمنظور درک بهتر رفتار مالی خویش)